mandag den 14. september 2015

En Kongelig Læser af Alan Bennett

"Man ligger ikke sit liv ind i bøgerne. Det er der man finder det"
3/5 stjerner - 124 sider

Dette er historien om at opleve læseglæden relativ sent i livet, om at være hende hvor "den ene bog førte den anden med sig, at nye døre åbnede sig, lige meget hvor hun vendte sig hen, og at dagene ikke var lange nok til alle de bøger, hun gerne ville læse." Og så, når ja, også om at være dronning.

Alan Bennett har skrevet en fin lille bog. Selvom om den til tider er en smule banal og klichéfyldt, vil jeg anbefale jer at læse den.  Den er nemlig fuldt af hjertevarme,små hyggelige citater og selvfølgelig også det Alen Bennett er mest kendt for, nemlig sin britiske satire. Dette ses f.eks. ved dronningens 80-års fødselsdag i de følgende to citater:

"En af de få gode ting, der kan siges om det, er vel, at man i det mindste er nået en alder, hvor man kan tillade sig at dø, uden at folk bliver chokerede"

"Når man er blevet firs, indtræffer begivenhederne imidlertid ikke; de gentager sig"

Jeg valgte hovedsageligt at læse bogen på baggrund af dens citater omkring det at være læser, så derfor vil jeg gerne dele et par af de mindeværdige med jer:

""Jeg tror jeg læser," sagde hun til Norman "fordi man har pligt til at finde ud af, hvad andre mennesker er for nogen""

"Det tiltrækkende ved litteraturen, tænkte hun, var dens indifferens: Litteratur havde ikke nogen fordringer. Bøger var ligeglade med hvem der læste dem, og om man overhovedet læste dem. Alle læsere var lige, og det gjalt også hende. "

""jeg ville have troet," sagde premierministeren "at Deres Majestæt var hævet over litteraturen
"Hævet over litteraturen?" sagde dronningen "Hvem er hævet over litteraturen? Så kunne De lige så godt sige, at man var hævet over menneskeheden"

Bogen er så hurtigt læst, at man ikke vil ærgre sig over den tid man investerer i den.

1 kommentar:

  1. Det er virkelig en sød bog. Også ret sjovt, og så hurtiglæst.

    SvarSlet