fredag den 4. september 2015

Highlights fra Louisiana Litterature.

Det er efterhånden ved at være godt stykke tid siden Louisiana Litterature blev afhold. Ikke destro mindre får i her et lille forsinket stemnings indlæg fra begivenheden.
Festivalen blev holdt over fire dage og programmet kan ses her
Jeg havde dog kun tid til at opleve de første to dage.

Festivallen blev skudt igang med et foredrag af Ricard Ford. Personligt kendte jeg ikke meget til hans forfatterskab, så foredraget blev lidt af en øjenåbner. Ricard Ford var meget humoristisk under hele interviewet, se blot de smil han spredte blandt publikum på nedenstående billede.
Han fortalte bl.a. andet at det typiske råd han gav unge forfattere der ønskede at slå igennem, var at gifte sig med hans kone. Baggrunden for dette svar var at hun ventede 8 år, fra den dag Ford erklærede han ville være forfatter og til den dag han bedut var skrevet færdig. Det skal lige siges at Ford i hele denne periode ikke havde et job, og derfor var forsørget af hans kone. Dette bar dog senere gevaldig frygt, da Ford 9 år efter sin debut udgav "Sportjournalisten", der blev udråbt af Time Magazine som værende en af de 100 bedste romaner skrevet på engelsk.

Højdepunktet for torsdag var dog uden tvivl Sort Samvittigheds Tove!Tove!Tove! Forestilling. Jeg kan varmt anbefale at følge stykkets instagramprofil, hvor der regelmæssigt popper Tove Ditlevsen citater op. 
Forfatterne, essayisterne og vennerne Carsten Jensen og Jens Christian Grøndahl var også at opleve på årets festival. Ved dette interview var der særligt to ting der fangede mig. Det første var Grøndahl's tanker om ens modersmål. Det at man er blevet til i et sprog, gør at man har en forudforståelse der går forud en selv i dette sprog. Når man lære et nyt sprog er man blevet til, og for aldrig denne ekstra dimension med. Den anden ting var oplæsningen fra Carsten Jensens essay samling "En kritikeres astmatiske bekendelser". Der var nogle klare pointer omkring hvordan man udvikler sig som læser, i takt med at ens erkendelse og erfaring i den virkelige verden øges. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem var at bestille denne essay samling og der vil formentlig komme en anmeldelse af den inden længe på bloggen. 
Clement Setz var også et af de nye bekendtskaber jeg gjorde mig på festivallen. Særligt hans svar på hvorfor han blev forfatter fængede mig.  Han fortalte at han efter at være blevet en flittig læser en dag på bibloteket følte sit forhold til litteratur som en ufuldbyrdig erotisk oplevelse, hvor han bare tog og tog, uden af give noget igen. Derfor besluttede han at blive forfatter. Jeg forstår fuldstændig hans bevægegrundlag, hvilket også har været baggrunden for oprettelsen af denne blog.


Var du af forskellig årsag ikke med til lousiana litterature, men fortryder helt vildt, så fortvivl ej helt. Der er mulighed for at genopleve dele af festvallen online. Du kan bl.a. lytte til de forskellige lydturer her, eller traileren for dem her. Det er et koncept hvor en række af de udvalgte forfattere for til opgave at skrive en lille tekst til museets forskellige kunstværker, og herefter indtaler dem. Du kan også få et bid af stemningen i Nadja Agerbak's snapshots-video fra festivallen. Men bedst af alt vil der forhåbentlig i løbet af året komme små klip med de forskellige forfattere på Loisiana Channel. Foreløbigt kan du nyde klip fra tidlige års forfattere, bla.
Har du fået blod på tanden og ønsker at deltage næste år, så kan det varmt anbefales at like arrangementetfacebook. Det er her næste års navne offentliggøres, så det er bare med at slå notifikationer til hvis du vil være helt sikker på ikke at gå glip af noget. Datoen for næste års arrangement er allerede offentliggjort:
18-21 august 2016

Alle billederne i dette indlæg er taget fra Louisianas facebookside.  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar