lørdag den 5. september 2015

"Hr. Paloma" af Italo Calvino

"Det er først, når du kommer til at kende overfladen af ting, at du vover at se, hvad der er nedenunder, men overfladen af tingene er uudtømmelig."

4/5 stjerner

"Hr. Paloma er et nervøst gemyt der lever i en hektisk, overfyldt verden; derfor har han en tendens til at reducere sine forbindelser til omverden, og han søger så vidt muligt at holde sine følelser under kontrol som en slags forsvar mod den almindelige neurasteni." Sådan Introduceres Hr. Palomar i Italo Calvino's roman af samme navn, eller roman er måske så meget sagt. Bogen har nemlig en ganske særlig struktur med 27 forunderlige refleksive kapitler, der egentlig kan stå for sig selv som 27 små noveller. 

Det giver dog alligevel noget helt særligt at læse dem sammen, så man kan komme rigtig ind i hovedkarakteren Hr. Palomars utømmelige indre verden. Vi følger hans hverdags filosofiske betragtninger og forsøg på af forstå og fastholde virkeligheden. Vi følger ham i hans undersøgelser af bølgernes bevægelse og fuglenes kommunikation. Hr. Palomar har en enestående evne til at se det store i det små, Italo Calvino har da også givet ham navn efter et berømt teleskop i California. 

"At have tænkt det rigtige er ikke en fortjeneste. Statistisk set er det næsten uundgåeligt at der mellem de mange tåbelige, forvirrede og banale ideer som han får også findes noget skarpsindige eller ligefrem geniale. Og hvis han har tænkt det. Kan han være vis på, at andre også har tænkt det."

Bogen er spækket med små søde citater som overstående. Jo længere man kommer ind i bogen jo svære bliver det at slippe Hr. Palomars univers. Man kan simpelhen ikke andet end at holde af denne naive og distræte mand, der forgæves forsøger at forstå verden til bunds.Laura Breddorf Hauch sammenligner hans tilgan til verden med en voksen Peter Plys i hendes anmeldes på Litteratur.nu, og den sammenligning kan jeg let forstå.

 "Plys og Palomar deler charmen og den naive, og dog indsigtsfulde, tilgang til verden og deres egen eksistens i den."
 .Laura Breddorf Hauch om Hr. Palomar

Det er dog også tydeligt at se at Italo Calvino's litterære ambitioner med bogen har været høje. Han har lavet en yderst kompliceret struktur for kapitlerne. D 27 kapitler er delt op i 3 dele, hvor hver del yderlig af opdelt i tre dele af 4 kapitler hver.  Hver historie her fået en række tal efter tre tematiske områder; 1 for synsoplevelsen, 2 for antropologiske/kulturelle studier og 3 for spekulative 
oplevelser. Dette system var dog en smule for kompleks for mig, og havde derfor ikke den store betydning for min læsning, som alligevel var en forrygende oplevelse.

"Paloma er allerede gået over til en anden tankerække: Er det "plænen" vi ser, eller ser i et græsstrå plus et græsstrå plus et græsstrå...? "

Ønsker du at få en lille smagprøve på bogen kan du bl.a. lytte med på første kapitel her.


Mest mindeværdige citat:

 "Fra det øjeblik man har læst den bog, blir ens liv til livet hos en person som har læst den bog; og det betyder ikke noget om man har læst den før eller siden; for også det liv der gik forud for læsningen, antager nu en form der er mærket af denne læsning"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar