tirsdag den 17. maj 2016

Jostein Gaarder - I et spejl, i en gåde


"Og måske er der lige så langt ind til mine aller inderste tanker,
 som der er til de yderste stjerner i verdensrummet."
 
4/5 stjerner - 135 sider 
De fleste kender sikkert allerede Jostein Gaarder. Det var ham der stod bag bestselle succeén Sofies Verden, som er blevet oversat til over 60 sprog og blevet solgt i mere en 40 mio. eksemplare. Det var ham der stod bag en af de første bøger jeg erhvervede mig til min borgreol. 
 På trods af dette har aldrig tænkt over hvad han ellers har skrevet, hviket nu viser sig at være lidt af en skam og forglemmelse, efter jeg har læst "I en spejl, i en gåde"
Bogen handler om den dødsyge Cecilie, der møder englen Ariel. De har begge en interesse i hinanden. Ariel ønsker at vide hvordan det er at være menneske, mens Cecilie søger svar på livets mysteriummer. Dette ender ud i række filosofiske samtaler. Det er dog tydeligt at se at Jorstein Gaarder har læst teologi, hvilket aafspejler sig i bogens indhold, hvor mange af pointerne er lavet på en kristen præmis. Selve bogens titel kommer endda fra et Paulus brev. Dette gør dog ikke bogen uintressant for arteister og agnostiker, tværtimod. 

Samtidig er der også en masse små søde tanker, som ikke læner sig op omkring gudseksitens. F.eks. diskutere Ariel og cecilie på et tidspunkt  om hvordan der vil være mere kærlighed og omsorg i verden hvis der var tre forældre, i stedet for to. – men konstatere derefter straks at der også vil være mere sorg – for hvis nogen døde ville der være endnu flere der sorgede.  

  
"I et spejl, i en gåde" lever op til et klassiske kriterie om en god ungdomsbog, nemlig at den også er relavant at læse for et ældre puplikum. Det er en bog der både er hjertevarmende, men også tager fat der hvor det går ondt. 

Min lære siger, at barndommen bare er et trin på vej til at blive voksen. Derfor skal vi lave alle vores lektier og forberede os på det voksende liv. Er det ikke stengt?” Ariel nikke. – Det er nemlig lige omvendt  -Hvordan det? – Det er voksendommen, der kun er et trin på vejen til, at der skal blive født flere børn
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar