fredag den 29. juli 2016

"Den store flugt" af Andrea Hejlskov

Hvad sker der, når en moderne familie forlader det moderne samfund 
og flytter langt ud i skoven?” 
- citat fra bagsiden

I 2011 pakkede Andrea og hendes familie deres hidtidige liv ned i sorte sækker og smed det på lossepladsen. Som titlen antyder var de ved at gøre klar til "den store flugt". Det var en flygt fra det moderne hektiske forbrugerliv og vækstsamfund, hvor der aldrig var hverken penge, overskud eller tid nok. Flygten gik til en øde skov i Sverige. Her skulle familien opbygge et nyt liv på helt andre præmisser. Det simple og autentiske liv. 

I bogen følger vi selve forløbet op til flugten, og første år familien lever i skoven. Sproget er både smukt og literært -  til tider næsten helt lyrisk, hvilket du kan høre et eksempel på her, hvor Andrea selv læser et stykke af bogen op. Vidioen består i sin helhed af en række udpluk fra et af hendes mange foredrag og jeg kan varm anbefale at se det hele.

Selvom bogen hedder den store flygt kan den også ses i et helt andet lys. For gennem flugten konfronteres familien med alt det der er svært og ikke fungere, både på det familiære plan, men også på det personlig. Familien går fra at være hvad Andrea kalder en satellit familie, der levede hver deres liv uden at være sammen - til at blive den kernefamilie hun altid har drømt om. En vej som bestemt ikke har været problemfri. 


Som læser er man en smule ambivalent omkring bogen. På den ene side for man lyst til at smide alt hvad man har i hænderne og flytte til Sverige og bygge sin egen bjælke hytte. På den anden gyser man over alle de hårde og grimme sider ved at flytte ud i skoven. Bogen er efter min mening fantastisk, fordi den er så hudløs ærlig, og ikke bare spiller på  romantiserede ide omkring at stikke af fra samfundet. Tilltider fylder der hårde faktisk mere end det skønne og smukke, men det gør intet - da man som læser allerede udemærket kan forestille sig alt det rosenrøde med lethed. 

Vil helt klar anbefale denne bog, da den sætter tanker igang om det liv man har valgt at leve nu også er det liv man ønsker at leve. Og viser at et alternativ er muligt.

Har du selv læst bogen og i så fald hvad synes i om den? 
Eller har i læst en lignende bog? Kunne nemlig godt tænke mig at læse mere af denne slags. Har nettop klikket klassikeren "Walden" hjem. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar