lørdag den 17. december 2016

Om at skrive af Ernst Hemingway


4/5 stjerner - Bogen kan købes her
Sideantal: 181   Forlag: Lindhart & Ringhof

Hemingway er en af det 20. århundredes mest indflydelsefulde forfattere og de fleste har sikkert allerede stiftet bekendskab med ham. Jeg har selv læst Farvel til våbnene, Der er ingen ende på Paris og dele af Solen går sin gang.  Der er ingen tvivl om at det Hemingway skriver sin egen facon. At læse hans bøger er lidt som at støde på et isbjerg, hvor man som læser selv skal hente temaerne og betydninger frem. Bogen indeholder mere end hvad man kan se med det blotte øje, præcist ligesom ved et isbjerg. Dette er blandt andet det der er med til at give Hemingway sin helt egen skrive-stil. 

Det er derfor ingen under at mange gerne vil høre om skriveprocessen bag. I gennem hele hans liv har Hemingway dog forsøgt at holde fast i ikke at tale om hans skriveproces, da var overbevist om at dette ville skabe uheld og ødelægge hans skriveevne. På trods af dette har han dog ikke helt kunne lade være. 


Bogen "Om at skrive" samler alle Hemingways løbende udtalelser om hans tilgang til at skrive. Her bliver der både trykket på interviews, breve til bekendte og endda også citater fra hans skønliterære virke.  Antologien giver et godt kendskab til Hemingways refleksioner over skrivekunsten. Han kommer både ind på arbejdsvaner, selvdisciplin, inspirationskilder og hvad en god roman skal kunne. Man kommer under huden på hvordan nogle af hans romaner er skrevet og hvad han selv syntes om dem. Man lære at Hemingway har en besættelse med at tælle alle de ord han har skrevet i løbet af en dag. Hvis han har skrevet 422 ord var han lykkelig og kom han op på 1300 ord, anså han det som et mirakel. Samtidig får man også lov til at  læse citater fra breve som var tilegnet andre store forfattere som Scott Fitzgeral, hvilket gør at man næsten føler det som man selv for et personligt lille skrive råd fra selveste Hemingway. 

Hemingways personlighed skinner igennem bogens mange citater, der er præget af hans visdom og humor. Der er et godt fodnoteapperat, som rent faktisk giver mere til læseoplevelsen og forståelsen af citaterne. Da den samler alt hvad der Hemingway har sagt og skrevet om emnet "at skrive" forekommer der ofte gentagelser. Mange af citaterne står med andre ord og er blot  forskellige variationer af måder at sige det samme på. Dette viser naturligvis at Hemingway igennem årene har haft et konsekvent syn på det at skrive, men det kan godt virke en smule trættende som læser. Dette er dog blot en lille detalje i det store billede. 

Vil helt klart anbefale bogen til alle der har læst og synes om hans værker. Samtidig er det også en fantastisk bog, hvis man selv går med en drøm om at skrive.  Hvis sidst nævnte er tilfældet, for man virkelig nogle gode råd med på vejen. Man får også kendskabt til en masse andre (klassiske) forfattere , Hemingway anbefaler man læser, for at at få inspiration til at skrive godt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar