onsdag den 25. januar 2017

"Fakturaen" af Jonas Karlsson


4/5 Stjerner
Forlag: Tiderne Skifter   Sideantal: 151
Bogen kan købes her    Anmeldereksemplar

Fakturaen tager udgangspunkt i et tankeeksperiment, hvor alle skal betale for den lykke de har oplevet. Lykken er blevet sat på formel, og det er muligt at udregne dens værdi via komplicerede regnestykker som tager højde for alle livets aspekter. Det er et mærkværdigt univers, som leder tankerne hen på George Orwells Big Brother samfund, hvor hver handling overvåges og bedømmes.

"Du kan nok forstå, at du ikke kan forsætte med at modtage og nyde oplevelser uden at betale for dem"

Som læsere introduceres vi til denne verden igennem en unavngivet mandlig hovedpersonen. Han er single, 39 år og arbejder på deltid i en video-biks. Ikke yderligere et liv værd at prale af, men snarer ganske gennemsnitligt - måske endda en smule under. En dag dumper der en faktura ind ad hans brevsprække, der lyder på hele 5.700.000kr. Hovedkarakteren har ikke hørt om den verdensomspændende kampagne, som beretter at alle skal betale for den lykke de hver især oplever. Fakturaen står som et mysterium, og han bliver draget ud i en bureaukratisk rejse for at finde hoved og hale i det hele. Her ledes tankerne hen på Kafkas berømte værk "Processen". Hovedkarakteren i denne roman møder dog ikke kun uforståenhed og regler, men også telefondamen Maud, som han langsomt udvikler en relation til.

"Det er også et typisk mandlig træk det der," sagde han "Mænd forventer altid mere lykke for pengene"

Bogen er skrevet i et simpel og letlæseligt sprog Det ikke en fortælling, hvor forfatteren fortæller hvad læseren skal mene om de forskellige begivenheder. Istedet giver den rig mulighed og anledning til at læseren danner sine egne holdninger. Bogen satte en masse nye og anderledes tanker igang om hvad  lykken egentlig er, og hvem ved, måske er verdens lykkeligste mand en helt almindelig middelmådig svensker.

"Du må forstå at vi betragter livet som et klassisk teaterstykke. Det er ikke den med flest pauker og trompeter, som vinder. De skal også komme i den rigtige rækkefølge, eller er det ikke noget værd..."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar