tirsdag den 21. februar 2017

Din geniale dyrehjerne af Thomas Thaulov Raab

"Menneske hjernenet gådefuldt organ. Den er udspring for vores tanker, handlinger og følelser. Den former den oplevelse, vi har af verden omkring os. Den er omdrejningspunkt for den bevidste virkelighed, som udgør kernen i vores liv. Betragter man den fysiske hjerne, kan det være svært at fatte, at alt dette udspringer af en så uimponerende fedtklump"
4/6 stjerner - Bogen kan købes her -  Sideantal: 134  - Forlag: F.A.D.L

Thomas Thaulov Raab har skrevet en fin lille lommebog der forklare hvad hjernen er for en størrelse og hvordan den er opbygget. Den adskiller sig fra tidligere bøger, som jeg har læst om emnet, ved ikke kun at fokusere på den menneskelige hjerne. I stedet formår den at sætte vores hjernen ind i en større kontekst, ved at beskæftige sig med hjerner i alle former og støbninger fra hele dyreriget. Dette giver et helt nyt og forfriskende perspektiv på hjerne.

"Uanset hvilket kriterium vi anvender, er der endegyldigt adskiller vores hjerne fra andre dyrs. Tværtimod synes menneskehjernen snarere at være en variation over et fælles tema, som går igen ikke blot i vores nærmeste familie, pattedyrene, men i bredere forstand hos alle hvirveldyr."

Bogen minder, i sit lille format og ved den lettilgængelige formidling, på mange måneder om Århus universitetsforlags serie tænkepauser.  Hvis man begejstret for denne boggenre vil "Den geniale dyrehjerne" helt sikkert også falde i ens smag. Har man en interesse for hjerneforskning og hjerneopbygning vil bogen helt sikkert også være et must. Den formår på dens blot 134 sider at drage historiske begivenheder fra forskningsfeltet ind i bogen. Man får bl.a. en viden om hvorfor en hjernedel er navngivet som den er og hvor langt vi er med at kortlægge hjernen på forskellige områder. Samtidig får man også interessant og sjov viden, som fx at Elefantens følsomme snabel angiveligt er skyld i at den har brug for en større hjerne end ellers.

"Hver eneste menneske- eller dyrehjerne er dermed særegn i sin form og udgøre sin egen levende mosaik, en variation over et fælles tema"

Typografien er let læselig og de vigtige begreber er skrevet med fed. Desværre virke det midtvejs i bogen som faktaoplæsning og det bliver en smule kedeligt og svært at holde fokus. Det kunne måske have været undgået med  en smule flere illustrationer til af de ting der beskrives og henvises til. Heldigvis formår Thomas Thaulov Raab dog at samle op på dette og lave en virkelig god afrunding på bogen.  I sidste kapitel svare han på hvad man mener er sammenhængen mellem hjernens størrelse og gørelse. Hvis du vil kende svaret bliver du nød til at læse bogen.

Er du interesseret i andre bøger omkring hjernen kan jeg anbefale Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed, som også er skrevet at Thomas Thaulov Raab. Denne bog er på sine 463 sider meget mere omfattende end "Den geniale dyrehjerne" Bogen i dybten med hvordan hjernen former vores oplevelse af virkeligheden og indvirker på vores opfattelse af os selv som mennesker. En anden interessant bog, som jeg dog ikke har læst, er En bog om hukommelsen, som sætter fokus på hvad hukommelsen er for en størrelse og hvorfor den virker som den gør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar