søndag den 5. februar 2017

En lille bog om universet af Anja C. Andersen

4/5 stjerner   Bogen kan købes her
Sideantal: 225   Forlag Lindhardt & Ringhof
Anmeldereksemplar

En lille bog om universet, er en lille bog i den forstand at den kun fylder 225 sider, inklusiv et bunke illustrationer. Men det er en stor bog  i den forstand, at den alligevel formår at kommer rundt i universets mange spinkel kroge. Bogen indeholder 26 små kapitler, heraf er en del tilgnet solsystemets planeter, mens andre er tilegnet fænomener som sorte huller, mørk energi eller kosmisk støv. Bogen er bygget op, så kapitlerne langomt stiger i sværhedsgrader. Sidst i bogen findes en ordliste, man kan slå op i, hvis man støder på ord eller begreber man ikke kender til. Personligt brugte jeg ikke denne liste, på trods af at jeg ikke tidligere har læst bøger om universet. Dette skyldes at bogen er god til at have sin læser med hele vejen igennem de mange mange forklaringer af universet. 

Det er mit håb med denne bog at kunne fange og give et indblik i, hvad det er, vi som forskere arbejder med, hvordan vi arbejder, “hvad vi mener, at vi ved, samt hvad vi mener, at vi endnu ikke ved med særlig stor sikkerhed. For astronomer forsøger at fravriste universet svar. Men det er for det meste sådan, at hver gang vi finder nye svar, giver det anledning til flere nye spørgsmål.”

Bogen formidlet i et letforståeligt og letlæsligt sprog. Anja C. Andersen er god til at komme med billedelige eksempler, der gør det nemmere at forstå og begribe de ting der fortælles om. Samtidig er der hist og her små personlige bemærkninger omkring hvordan forskellige begivenheder og fænomener har været med til at forme Anja C. Andersen fascination for astronomi. Dette er med til at gøre bogen nærværende, så den ikke bare bliver til en bunke faktaer omkring himmelrummet. Anja C Andersen har dog også et godt  ry for at være en god formidler. Hun vandt sågar DR's store formidlingspris, Rosenkjærprisen, i 2006. 

Jeg har altid fundet det mærkeligt, at vi tilsyneladende befinder os i et ekspanderende univers, men da alle de observationer, vi foretager, peger i den retning, så er det nok sådan, det er. At et univers, der starter fra et Big Bang, udvider sig, giver en vis form for mening. Men at et univers udvider sig hurtigere og hurtigere med tiden, det finder jeg virkelig mærkeligt og svært at forstå.

Inden du giver dig i kast med bogen, vil jeg dog bringe en lille advarsel. Du risikere med højt
sandsynlighed at blive kloge Ågen i din omgangskreds, der med jævne mellemrum kommer med underlige fakta fra verdensrummet. Du kan bla. ende med at belære dine venner om at månen højst sandsynligt blev til i et planet sammenstød mellem jorden og en udefrakommende plant, eller at jordens omdrejnings tid i dens unge dage blot var fem timer, så de kan godt droppe alt om at beklage sig over at døgnet kun har 24 timer.

Konsekvensen af en endelig lyshastighed er således, at vi ser tilbage i tiden. Hvis vi derfor vil vide noget om, hvordan f.eks. galakser har udviklet sig til forskellige tider i universets historie, kan vi få svar på det ved at observere galakser i forskellige afstande”

Som læser blev jeg ikke bare klogere for hvert kapitel jeg kom igennem. Min lyst til at vide mere om universet blev også langsomt større. Det er imponerende at tænke over alle de ting, vi som mennesker har været i stand til at finde ud af om store verdensrum der omgiver os, og jeg vil i fremtiden nyde at se med på sidelinjen, mens vi forsat udvider vores viden om universet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar