tirsdag den 11. april 2017

Ekslibris af Anne Fadiman

Undertitel: En almindelig læsers bekendelser. 
3/5 stjerner      Sideantal: 161     Forlag:Gyldendahl
Bogen kan ikke længere købes på dansk, men du kan finde den på engelsk her

Anna Fadiman er vokset op i bøgernes forunderlige verden. Allerede  inden hun lærte at læse ordentlig spillede bøgerne en rolle i hendes liv. Begge hendes forældre var anerkendte litterære skikkelser og den lille Fardiman elskede at stille foran boghylden og betragte de mange bøger. Særligt at opspore bøgerne med hendes eget efternavn på ryggen. Det var igennem bøgernes verden hun lærte om livet, det var fx bogen Fanny Hill der introducerede hende til erotik.  Det var også igennem bøgerne hun fandt vejen til hendes ægtemands hjerte. Hendes bog "Ekslibris" er en essay samling, der beskriver hendes liv med bøger. Samlingen indeholder 16 forskellige essays og kommer vidt omkring. 

"Bøger har skrevet vores livshistorie, og i takt med at de har hobet sig op på hylderne(og i vinduskarmene, under sofaen og oven på køleskabet) er de også blevet de enkelte kapitler i den"

I samlingen høre vi både om forskellige strategier i disciplinen bog opbevaring, glæden ved antikvariater, hvad en god bogdedikationer er, raritshylder og hvorvidt man kan behandle en bog med høvisk eller kødelig kærlighed. Bogen er spækket med sjove anekdoter, læsesærhed, søde små betragtninger og selvfølgelig den altoverskyggen kærlighed til bøger. Den er skrevet i en personlig tone og Fadinam er ikke bange for at dele ud af hendes liv. Bogen virker vedkommende og ærlig. Den går lige i hjertet hos enhver bogelsker. Desvære mangler jeg et lidt mere spændende og fyldigt sprogbrug, men indholdet er derimod helt i top. 

"I antikvariater er alle bøger unikke, de kan ikke erstattes med andre eksemplarer fra forlagets lager, og de er heller ikke af ydre identiske med deres oprindelige søskende, som har fået stadig mere personlighed for hver gang de har skiftet ejer. Hvis jeg ikke køber bogen med det samme, byder lejligheden sig måske aldrig igen"

Sidste i bogen er der et kort essay med navnet "anbefalet lekture", hvor Fardiman anbefaler hendes yndlingsbøger fra genren essays-om-bøger. Da hendes essay-samling er den første af slagsen jeg selv har læst og nu har fået blod på tanden for at læse mere i denne genre, er jeg hende dybt taknemmelig for dette essay. 

Kender du selv nogle gode bøger-om-bøger? Eller har du måske læst Fadiman essay-samling?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar