torsdag den 31. august 2017

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte af Jytte vikkelsøe

Stjerner: 5/6 stjerner     Sideantal: 239       Forlag: Gyldendal
Undertitel: Om hvorfor vejen til det liv, du længes efter, 
altid går igennem jeres mest fastlåste konflikter

Kærligheden og forelskelse er noget af det forunderligste i denne verden, men det er langtfra altid en dans på roser. Skilsmisse tallene er tårnhøje og man fristes til at spørge "Hvorfor folk altid forelsker sig i den forkerte? Jamen, det gør vi, lyder svaret i psykolog Jytte Vikkelsøes nye bog om parforhold. Pointen i bogen er klar. Det tager kun en femtedel af et sekund at aktivere de 12 hjerne områder der skaber forelskelsen, men alligevel formår vores ubevidsthed at styre os mod den rigtige partner.

”Når øjne mødes og sød musik opstår, kigger vi ind i et forunderligt univers, fyldt med mystik og magi. Og ser vi lidt dybere, opdager vi, at øjnene, der kigger tilbage på os, er vores egne. Vi kigger ind i vores egne dybeste længsel og inderligste håb om, hvad der er muligt mellem to mennesker.”

Hun har efter utallige års erfaringer identificeret et mønster. Vi tiltrækkes af personer med der indeholder modsatrettede karaktertræk. En som vi beundre og selv ønsker at besidde, men finder det vanskeligt at udvikle. En anden vi finder dybt foruroligende og forsøger at holde ude af vores liv. Denne cocktail gør at personen er den der kan lære os allermest, men derfor samtidig også kan gøre os allermest ondt.  Denne cocktail er også roden til den mystiske hårdknude som truer alle forhold. En hårdknude der er unik for alle par og hvis grundsten bygger på parternes tidligere erfaringer fra enten barndommen eller tidligere forhold.

”At forstå et mønster er ikke det samme som at forandre et mønster”

Denne tese illustrerer Jytte Vikkelsøe gennem en gennemgang af fire forskellige parforhold der alle har deres unikke problemstilling, men som alle bygger på samme mønster. Det er fortidens sår og svigt der tages med ind i parforholdet og parterne aktiverer hinandens tidligere sår.  Denne gennemgang giver læseren en håndgribelig forståelse, så der ikke alene er tale om abstrakte teorier. Derudover afsluttes hvert kapitel med en opsamling af de vigtigste pointer. Man bliver derfor som læser taget rigtig godt i hånden i noget kompleksstof, men oplever også nogle gentagelser.


”Snarere end at udholde vores sårs nedbrydende påvirkning må vi lærer at komme os over dem. Jo hurtigere vi er i stand til at rejse os fra dem, desto større er vores evne til at føle glæde"

For mit vedkommende var bogen en stor øjenåbner og den har ændret den måde jeg opfatter parforhold og dets konflikter på.  Denne bog vil helt klart være en investering at læse for ens parforhold (eller kommende for den sags skyld). Jeg vil dog våge at påstå at det kræver lidt erfaring på den front for at forstå. Samtidig er eksemplerne på ingen måde udtømmende for de mange magiske hårdknuder der florere, men den er et godt skridt på vejen til at lære at forstå dem.

”Det kan umildbart føles enormt befriende at få det sidste ord. Vi glemmer bare, at hver gang vi vinder magtkampen, taber vi i parforholdet.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar