mandag den 28. august 2017

Forladt af Christina Vorre

4/6 stjerner     Sideantal: 230   Forlag: Lindhardt og Ringhof
Undertitel: fortællinger fra 20 ubeboede danske øer

"Men hvorfor dog rejse så langt væk, når der inden for landets grænser ligger så meget, for de fleste er fuldstændig ukendt land, som endnu venter på sin skildreren. Tænk blot på, at Danmark har ikke mindre end 527 øer! Hvad vi om disse? - Bliv hjemme og skriv en bog om dem!"


Sådan lød det i 1913 fra Jeppe Aakjær. I sin tid tog Ahton Friss Aakjærs råd til sig og skrev et to binds mammutværk på 883 sider om de danske øer og selvom der er løbet meget vand i åen siden, så eksistere der stadig en stor fascination af landets mange små øer.  Særligt de forladte og nu ubeboede, som Christina Vorre genintroducerer os for i hendes nye bog "Forladt". En bog der opfordre os til at gå på opdagelse i det nære og glemte, i stedet for nødvendigvis at søge mod fjerne kyster efter nye eventyrer. 

"Men er der så noget tilbage at opdage? Er der bare en snert af håb for alle os eventyrer, der er født for sent? Nej, vil de fleste sikker mene. Og slet ikke i Danmark, kan vi nok blive enige om. Men hvad så med de steder, hvor vi har været? Og har forladt igen."


Bogen behandler 20 ubeboede øer. Fælles for dem alle er at de engang har været beboet, og på trods af lighed i betegnelse bære på hver deres unikke historie. Gennem de mange øer får vi som læser præsenteret små glimt og daguerreotypier af en for længst svunden tid. Paletten spænder bredt, fra herskabsvillaer med eksotiske dyr til slidsomme selvforsyner. Alle beretter de om bemærkelsesværdige historier der for manges vedkommende let ville være gået i glemmebogen hvis Christina Vorre ikke havde skrevet om dem. 

"For de ligger bare derude. Og venter. På at blive genopdaget."

Rent formidlingsmæssigt rammer bogen ikke ned i min smag. Der bruges en underlig ordknap telegram stil, hvor alt foregår i præsens, mens nogle sætninger har tendens til at blive lige lange nok. Dette irriterede mig en smule og gjorde til tider at jeg måtte læse passager igen, for at være sikker på at jeg fik det hele med. Selve indholdet i bogen er dog så godt at det overskygger dette fuldstændigt i min optik. Typografien og det grafiske er også helt i top. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar