onsdag den 6. september 2017

Breve til en ung forfatter af Colum McCann

”Begynd med tvilen. Vær opdagelsesrejsende, ikke turist.”
4/6 stjerner   Forlaget: People's Press     Sideantal: 175

Jeg passer måske ikke ligefrem til målgruppebeskrivelsen for en bog med navn "Breve til en ung forfatter". Godt nok er jeg ung, men jeg er hverken forfatter og går rundt med tanker om at blive det. Forfatteren Colum McCann har jeg heller ikke det store forhold til. Jeg ved at han vandt The national Book Award i 2009 , men har aldrig læst en bog af ham. Hvad er det så der har fået mig til at læse netop denne bog vil du måske spørge.


Sandheden er nok, at selv om jeg ikke ønsker at være forfatter, så er der noget dragende og mytisk over selve processen at frembringe en bog. Over alle de kvaler og risici forfatteren skal igennem. Colum McCann skriver bl.a. om frygten for fejl og afslag, kampen mod den blanke side og om at det at skrive faktisk kun er femoghalvfemsprocent af processen

”På en god dag kan de ende med at have hundrede ord mindre end dagen før.”


 At læse om skriveprocessen kan også give en nye briller som læser. Fx reflekteres der i Colum McCanns bog omkring hvordan steder i romaner påvirker dets sprog, hvordan den første og sidste sætning kan ramme, omkring hvordan dramatik ændre sig gennem tiden osv. 

”De stille sætninger betyder ligeså meget som de larmende.”

At læse bogen kan til tider føles som at læse op af en lang række Gajolcitater. Colum McCann har en helt særlig stil, hvor han i kort form opremser en række gode råd. Han gør også brug af henvisninger til en lang række kendte forfattere. Heriblandt William Gass, James Joyce,  Carver,  Tolstoj mm.. Hvert kapitel starter faktisk med en citat af en forfatter, hvilket er meget forfriskende.

”Som Vennegut skriver, skal vi hele tiden springe ud fra klippeafsatser og sørge for at få vinger på vejen ned”

Jeg ved ikke hvor brugbare hans råd er for en kommende forfatter, men jeg ved at mange af hans gode råd kan overføres på ens eget liv, men det kræver mere end bare at læse om dem. Derfor afslutter jeg med en bemærkning fra   Colum McCann:

”Jeg kan ikke lære jer noget. Nu ved I det, gå så ud og lær noget.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar