fredag den 1. september 2017

På tur i Danmarks historie af Søren Olsen

5/6 stjerner    Sidental: 222    Forlag: Gads forlag


Hvis du, ligesom mig, har brugt alt for mange år af dit liv på at tro at historie var små kedeligt og noget man læste om i gamle støvede bøger lige inden man skulle til eksamen, så fortvivl ikke. Der er håb for omvendelse endnu og denne bog vil hjælpe dig godt på vej. Bogen er spækfyldt med ture inspireret af historien, 47 for at være præcis. Den tager dig mig ud i landet og; ”giver en mere håndgribelig forståelse af historien, fordi man selv befinder sig lige der, hvor det sker.”

Bogen spænder bredt, både geografisk, hvor alle landsdele er repræsenteret, men også i den grad i "historisk storslåethed" og alder. Vi får både historier om konger og jævne mennesker og kan vælge alt fra at går enten vikingernes fodspor til en tur i velfærdsstaten. 

”Danmarkshistorie er overalt omkring os. Selv om det igennem århundrederne er blevet flyttet godt og grundigt rundt på landskaber og mennesker, er der stadig masser af spor efter tidligere tider. Det er nogle af alle disse spor fra Danmarks historie, som vi med denne bog har ønsket at sætte fokus på og vække til live.”

Bogen helt store force er for mit vedkommende alle de små sjove og uventede historier den indeholder. Jeg har taget et par stykker med af dem i de to næste citater. Efter at have læst bogen føler jeg at jeg har fået en masse sej historisk viden, som jeg ikke ved hvor jeg eller skulle have fået fra. Hvem skulle fx have fortalt mig at det første kærlighedsdigt var en runesten ved Frederikshåb, at Frederik d 2 og Christian d. 4 var så meget Boss at de havde deres helt private vej mellem København og Frederiksborg eller er Limfjorden først fik sit udløb til Vesterhavet under en storm i 1825.

” I 1760erne lokkede den danske stat fattige tyskere til heden ved at love dem gratis jord, sædekorn og husdyr for at opdyrke den. Desuden fik de 20 års skattefrihed og frihed for soldatertjeneste.”

Kortene i bogen er desværre ikke særlig detaljeret og alle ruterne er langtfra afmærkede. Bogen henviser dog til hjemmesiden historiskAtlas.dk, som helt sikkert er et kig værd.  Turforslagene indeholder både gåture og cykelture. Ved hver tur er der angivet en ca. tidsramme, samt praktiske oplysninger til turen.  Det er virkelig en god inspiration at have ved hånden, næste gang man skal planlægge en tur ud i landet. 


”Det ældste skriftlige vidnesbyrd om Faaborgs eksistens er et morgengavebrev fra 1229 af Valdemar Sejr, hvori han forærer byen som bryllupsgave til sin svigerdatter, Elenora af Portugal. Ved samme lejlighed fik hun også bl.a. Odense og Svendborg og halvdelen af Fyn”Ingen kommentarer:

Send en kommentar