torsdag den 14. september 2017

Turen går til Bøgernes Verden - en litteraturguide til rejser af Katrine Tschemerinsky4/6 stjerner    Sideantal: 132    Forlag: Politiken

H. C. Andersen sagde i sin tid; "at rejse er at leve", men med Politikens nye bog i serien Turen går til, fristes man til at ændre det til "at rejse er at læse." Bogen præsenterer en række romaner med tilknytning til forskellige lande og verdenshjørner.  Bøgerne går på tværs af tid og genre, men har det tilfælles at de alle beskriver og fortæller rammende om det sted de foregår i.  Det kan være alt fra historiske romaner, klassikere, socialrealisme til rejseskildringer.  Som det fremgår i bogens forord er formålet "glimtvise oplysning fremfor litteraturhistorisk oprulning". Selvom bogen måske er ment som et opslagsværk når man skal ud på faktiske rejse, så fungere den også ganske fint som inspirationskatalog til rejser der kan foretages fra lænestolen. 

Bogen er opdelt i fire overkapitler; Afrika og Mellemøsten, Americas, Europa, Asien og Oceanien. Personligt synes jeg det er en smule ærgerlig af Europa får lov at fylde hele 56 sider, mens Afrika og Mellemøsten må nøjes med 16 sider, samt Asien og Oceanien med 20 sider. Jeg havde gerne set det var omvendt, da jeg i forvejen er velbevandret i europæisk litteratur, hvorimod afrikansk, mellemøstlig, asiatisk og oceanisk litteratur er stort set ukendt territorium for mit vedkommende og jeg tror ikke jeg er den eneste. 

Når de skriver digte eller synger sange i Vesten, taler de på vegne af menneskeheden. De er mennesker, men vi er kun muslimer. Når vi skriver noget er det blot etnisk poesi.” (Orhan Pamuk)

Bogen ligger ikke skjul på at den er skrevet fra et europæisk perspektiv. for eksempel præsenteres Albert Cossery som Nilens Voltaire og Edward Said som den palæstinensisk pedant til Stefan Zweig. Dette gør det nemmere at forholde sig til de nye forfattere der præsenteres. Det danske perspektiv er også tydeligt, da mange af rejsebeskrivelserne er fra dansk hånd.

Vuggen gynger over en afgrund, og den sunde fornuft siger os, at vores tilværelse blot er en kortvarig lyssprække mellem to evigheder af mørke
(Vladimir Nabokov i "Sig frem, erindring.")

Introduktionen til de forskellige værker er korte og meget plotorienteret. Til tider indeholder de også biografisk information, men sproget og stilen spiller ofte ingen rolle. Heldigvis er der en del små citater fra bøgerne. Jeg har taget et par stykker af dem med i anmeldelsen. 


Everyday is a journey, and the journey itself is a home
(Matsuo Basho i "The narrow road to the deep north.")

Ingen kommentarer:

Send en kommentar