torsdag den 26. oktober 2017

Gå glip af Svend Brinkmann

4/6 stjerner    Sideantal:     Forlag Gyldendal 
Bogen er sponsoreret af Bog&Ide. Du kan læse mere om den deres hjemmeside her 

Svend Brinkmann er efterhånden blevet lidt af en guru for hvordan man navigerer sig helskinnet gennem det komplekse senmoderne samfund. I bogen Ståfast lærte Brinkmann os nødvendigheden af at ståfast mod samfundets hastige udviklingstrang og instrumentalisering, mens han i bogen Ståsteder viste os 10 ting vi kunne stå fast på. Hans nye bog "Gå glip" handler om hvordan vi bliver nød til at gå glip af noget for at stå fast og hvorfor det ikke nødvendigvis er en skidt ting. 

Hvis jeg “vil det hele”, bliver jeg ikke rigtig god til noget bestemt, ej heller i etisk forstand.

Brinkmann vil lære os at sige JOMO (Joy Of Missing Out) i stedet for FOMO (Fear Of Missing Out). Han vil lære os at gøre mindre, men at gøre det mere velovervejet. Argumentationen for at gøre dette finder han inden for fem forskellige felter; det politiske, det etiske, det psykologiske og det æstetiske. Hvert felt har sit eget kapitel i bogen, og man kan som læser selv støbe sammen hvilke argumentationer der appellere til en.

Det er sjældent sådan, at jo mere kompliceret et fænomen er, desto smukkere er det. Et haikudigt på 17 stavelser, der følger en stram skabelon, kan udtrykke nok så meget skønhed som en lange og vanskelige sætningskonstruktioner.

Personligt havde med længsel ventet på hans nye udgivelse. Desværre blev jeg en smule skuffet. Hans pointer er er gode nok, men hans gennemgang af begreber og teoretiker er en smule overfladisk og opdelingen en lidt rodet. Når alt kom til alt kendte jeg også de fleste pointer i forvejen, hvilket påvirkede min begejstring. Det er lidt sådan en bog man læser for at bekræfte noget man allerede godt selv ved og ønsker at høre. Når det er sagt er det dog altid godt lige at få en moralsk opsang, selvom om man måske allerede har en anelse om hvordan tingene forholder sig.

Den grænseløse frihed er slet ikke frigørende, men ofte nærmere lammende, fordi man uden rammer ender i et vakuum, hvor intet spiller tilbage på ens handlinger.

En af de ting bogen tager fat i er Ulric Beck kritik af at vi i dagens samfund ofte finder biografiske løsninger på systemiske modsætninger. Dette er en smule ironisk, da det netop er en biografisk løsning Brinkmann hovedsageligt kommer med i sin nye bog. Det er dog svært at bebrejde ham og jeg ved heller ikke selv hvad man ellers skulle gøre. 

Det er sjældent sådan, at jo mere kompliceret et fænomen er, desto smukkere er det. Et haikudigt på 17 stavelser, der følger en stram skabelon, kan udtrykke nok så meget skønhed som en lange og vanskelige sætningskonstruktioner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar