mandag den 2. oktober 2017

Om af Persille Ingerslev

Men det, jeg mener er jo egentlig bare,
at det skal være livet værd at eksistere. Det skal det.
5/6 stjerner   Forlag: Egolibres    Sideantal: 166

Persille Ingerslev bog Om handler om mane ting. Om at dyrke grønsager i køkkenvinduet i København. Om klodens ressourcer. Om psykisk sygdom.  Om det at knække i det moderne vækstsamfunds hamsterhjulet. Om at insistere på sin værdi som menneske selvom man er på kontanthjælp. Om at tage fat i det man har og kan. Om at finde håbet og kampgejsten frem. 

Jeg føler med karse og majs. Jeg synes heller ikke, jeg har fået muligheden for at blive plantet i den rigtige jord og vokse, og jeg bliver hele tiden kampdyrket af kommunen, og så er jeg endda medicineret med alt muligt kemisk ragelse.

Bogen er skrevet af Persille Ingerslev, som også står bag facebook siden Pernilles hjemmedyrk(her). Hvis man bryder sig om indholdet på siden, så vil man helt sikkert også knuselske bogen Om. Ligesom på hendes facebook side formår hun at forene humor og alvor, at give små praktiske tips mens hun filosoferes over tilværelsen og det samfund vi lever i. Og der bliver ikke lagt fingre imellem, når særligt sidstnævnte beskrives. 


Når jeg smider den sidste rest af ris ud fra gryden, hvor den blev kogt, tænker jeg på risplanten - på hvor lang tid det egentligt har taget for dette ene riskorn at skyde frem for planten og blive modent.

Bogen har taget mig med på jobcenteret og vist mig et system af firkantede kasser, jeg endnu ikke selv har stiftet bekendtskab med, men Persille har vist mig dem. Ligesom hun har vist mig hvordan man får broccoli til at holde længere hvis man stikker det et par centimer ned i en urtepotte

"Jeg er her bare. Ligesom Ingefær."

I bogen kommer man helt ind under huden på Persille tankeunivers, der bliver leveret ærligt og poetisk. Personlig er jeg ellevild de mange sammenligninger mellem mennesker og planter som går igen i bogen og Persilles evne til at blive helt skør i bøtten over eksistensen af en porre.

Nogle frø skal have frost, før de spirer. Nogle skal endda kastes ind i ilden, før de overhovedet kan åbne sig. Nogle planter klare sig bedst med kun en smule dugdråber en sjælden gang imellem. Hvis de fik en almindelig god vanding, ville de simpelthen rådne.(...) “Så ville det måske være okay, hvis man først fandt sin gejst, efter man var fyldt 40, eller hvis man egentlig var mest produktiv om natten, eller hvis man fandt større glæde ved at fodre ænder end ved at planlægge en solid karrierer.

Efter at have læst bogen kan jeg slet ikke lade være med at tænke på Halfdans Rasmussens sang Noget om helte. Ingen kommentarer:

Send en kommentar