torsdag den 2. november 2017

Godnathistorier for rebelske piger af Francesca Cavallo & Elena Favilli

5/6 stjerner    Sideantal:230   Forlag: Peoples Press
Undertitel: 100 fortællinger om exceptionelle kvinder

"Godnathistorier for rebelske piger" er en af de bøger man ikke behøves at kende så meget til, før man bare ved at man må eje den. Alene titlen er et argument i sig selv. Undertitlen " 100 fortællinger om exceptionelle kvinder" gør det endnu nemmere at beslutte sig. Skulle der mod alle odds være en smule tvivl om at den skal med hjem på bogreolen, så vil den helt sikkert forstumme når man åbner bogen og dens fantastiske illustrationer viser sig.  De er skabt af intet mindre end 60 forskellige kunstnere og afspejler kvindernes sjæl og ånd på hver deres unikke måde.  Jeg kunne dvæle ved dem i flere timer. 

Gid i må finde inspiration i disse modigere pionere. Gid bogen portrætter vil indprente vores døtre troen på, at skønhed viser sig i alle faconer og farver og aldre. Gid hver enkelt læser må erfare, at den største succes er at leve et liv med lidenskab og videbegær og gavmildhed. Gid at vi alle dagligt husker på, at vi har retten til at være glade og udforske på livet løs.

Jeg viste dog allerede inden jeg åbnede bogen jeg at jeg ville komme til at savne visse kvinder.  Personligt havde jeg gerne set et portræt af bl.a. Simone De Beauvoir, Gertrud Bell, Robyn Davidson, J.k. Rowling og selvfølgelig vores allesammens Karen Blixen. Men det siger jo sig selv at nogen må undlades, når man kun må udvælge 100. (Heldigvis er der en 2'er på vej). Bogen skal dog have høj ros for at den i sit udvalg af kvinder har stor diversitet, både historisk og geografisk - men også i forhold til hvilke felter kvinderne arbejder indenfor. Den mangler dog en gruppe, nemlig handicappede kvinder, som virkelig også kan "sparke røv." 

Kvinder skal forsøge at gøre de samme ting, som mænd har forsøgt. Hvis de mislykkes, skal deres mislykkede forsøg tjene som en udfordring for andre.” (Amelia Earhart)

Jeg ved ikke helt om alle portrætterne, er lige egnede til oplæsning som godnathistorie for et yngre publikum. Nogle af dem vil være for voldsomme, andre for intetsigende. Men flere af dem indeholder lærerige dimensioner og tilbyder rollemodeller man kan spejle sig i. Jeg er selv særlig glad for portrættet af Coy mathis, som blev født som dreng, men følte sig som pige.

Hvert portræt fylder blot en side, hvilket resulterer i at en meget stor del af kvindernes liv redigeres ud og det er ikke altid jeg synes der er en harmoni mellem det der skriver og det der udelades. Nogle gange er det de seje resultater kvinderne når frem til, men oftest er det de omkostninger der er forbundet med disse resultater der skabes. Dette er en smule ærgerligt, da det giver et billede af at det er så let som ingenting at være en power kvinde. 

Alt i alt giver bogen dog god inspiration til selv at gå ud over være en vaskeægte rebel. 
Skriv din egen historie. Tegn dit eget selvportræt.

Her er lige et lille udpluk af bogen fantastiske illustrationer. 
Hver illustration er ledsaget af et citat. Et koncept jeg er helt pjattet med.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar