tirsdag den 21. november 2017

Hvor herligt at være her af Marie Darrieussecq

"Hun har været her. På Jorden og i sit hus.”
4/6 stjerner  Sideantal: 160    Forlag: Tiderne skifter

Måske kender du allerede den tyske maler Paula Modersohn Becker? Hvis ikke er er Marie Darrieussecq roman "Hvor herligt at være her" et godt sted at møde hende. Becker blev født i 1876, og døde allerede 31 år efter i 1907.  I løbet af blot 14 år nåede hun at male over 700 malerier, hvoraf flere i dag har klassikerstatus. I sin samtid var hendes kunst vovet. Hun var en af de første kvinder der malede nøgenportrætter og hendes udtryk var utraditionelt.  I 1930'erne blev hendes kunst dømt som værende "degenereret" af nazisterne.  Også i privat var hun helt sin egen og lod sig ikke pinde af samfundet forventninger om at skulle spille den gode og hengivende hustru og datter. Faktisk lever hun flere år adskilt fra hendes ægtemand, maleren Otto Modersohn.

”Jeg er ikke Modersohn, og jeg er heller ikke længere Paula Becker. Jeg er Mig, og det håber jeg at blive mere og mere.”

I Romanen tager Marie Darrieussecq udgangspunkt i aula Modersohn Becker dagbogsnotater og mange brevvekslinger. Det mærkes hurtig at bogen er skrevet på et enormt Bogen er velresearchet grundlag. Særligt forholdet til og brev udvekslingen med digteren Raine Maria Rilke fylder i bogen. Efter Paula's død skriver han digtet Requim for a Friend

”At sige, at en ung pige på tyve år var taget til Paris for at studere på kunstakademiet, var det samme som at sige, at hun var tabt for evigt” (Kathleen Kennet, citeret i bogen, 1900)

Som Marie Darrieussecq selv gør opmærksom på i hendes bog, så skriver hun ”(...)denne historier, der ikke er Paula M. Beckers liv, som hun levede det, men som jeg opfattede det et århundrede senere, sporene efter det.” Bogen bære også ind på hendes egen opdagelse og fascination af Becker og betragtninger omkring hendes levetid.

”Jeg vidste ikke, at jeg savnede hende”

Selve stilen bogen er skrevet i i små korte fragment stykker- ligesom vi kun har adgang brudstykker af Paula M. Becker liv. De brudstykker der er tilbage. Selve sproget er sansende og intens, ligesom Marie Darrieussecq opfattelse af Paula M. Beckers liv.  På den måde passer stilen enormt godt til bogen, særligt da den leger med livets flygtighed som et af dens hovedtemaer, men personligt er det en stil jeg selv hurtig køre træt i. Heldigvis når det ikke at blive et problem på bogens små 160 sider. Bogen er hurtig læst, men enkle passager kommer under huden på en. 

”Forsvundne kroppe. Kroppe, der er blevet til aske. Deres stærke lyser og sande lidenskab forstøvet.”

For nyligt er Paula M. Beckers liv blevet filmatiseret. Du kan se traileren her.

”Alle de mennesker på malerierne; de har været her. Levede liv, der krydsede hinanden. Hun har givet dem noget, og de har givet hende noget. ”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar