mandag den 18. december 2017

Friluftsliv - fra drøm til virkelighed

“Potentialet for en fantastisk naturoplevelse findes overalt.”
5/6 stjerner    Sideantal: 376   Forlag: Outdoor Consult
Forfattere: Flemmening Østergaard, Jens Bursell, Thomas Johansen, 
Asmus Nørreslet, Erik Hein, Mikkel Jungersen & Niels Overgaard Blok
Bogen er sponsoreret af Bog&Ide. Du kan læse mere om bogen her.

Jeg har hørt bogen "Friluftsliv - Fra drøm til virkelighed" blive refereret til, som biblen inden for friluftsliv. Det er noget af en påstand, men efter selv at have læst bogen, må jeg erkende at det ikke er helt ved siden af. Bogen behandler stort set alt hvad der har med friluftsliv at gøre. Man bliver helt imponeret over, hvordan det har kunne lade sig gøre, at få så meget viden klemt ned på blot 367 sider.  Der er både noget for nybegynderne og de mere hardcore friluftsliv entusiaster. 

“Man bør tilstræbe ikke at bære mere end 30-35% af sin egen kropsvægt.”

Bogen indeholder kapitler omkring emner som tur planlægning i Danmark, Norden og resten af verden, udstyr og beklædning, orientering med GPS, kort og kompas, vandring og sikkerhed, friluftsliv i forskellige årstider, hvordan man får en god tur sammen med andre, båltænding, madlavning, sankning osv.  Bogen indeholder også adskilte introduktions og inspirations kapitler omkring forskellige friluftslivsdiscipliner (kajak, cykling, ski, klatring, jagt, fiskeri, gletsjervandring). Selvom bogens kapitler er meget fyldestgørende i deres beskrivelser, afsluttes hvert kapitler med en liste med bøger og hjemmesider, hvor man kan læse mere om emnet hvis man er interesseret. 

“En af de fantastiske ting ved naturen er, at man ikke behøver at vide noget for at kunne nyde den. Lidt naturkendskab skader dog ikke, og som med så mange andre ting i livet: jo mere man sætter sig ind i tingene, desto mere interessante bliver de.”

Bogen har også givet mig et overblik over hvilke muligheder der findes for udstyr og turoplevelser.  Den har vist mig en masse praktiske færdigheder, som det ville have taget mig meget langtid at finde frem til på egen hånd. Den indeholder fede og brugbare oversigter over ting som fx hvor hurtig man kan regne med at bevæge sig i forskellige typer terræn alt efter opbakningsbelastning, pakkelister til vinter og sommerture, proviantskemaer til at udregne madforbrug osv.

“Ligegyldigt hvor langt, der flygtes fra den civiliserede dagligdag, er beskidte gryder og snaskede tallerkner en af de få ting, man sjældent slipper for.” 

Til tider kan nogle af kapitlerne blive lidt tekniske og nørdede, særligt det omkring udstyr og beklædning (i hvert fald ifølge mig - men det handler jo om hvad man selv synes er interessant). Men så kan man jo bare skippe et par afsnit og bladre hen til det man synes er spændende -  måske vende tilbage, hvis det bliver relevant for en tur man skal på. På den måde fungerer bogen som et praktisk opslagsværk. 

“Grundig planlægning er det første og bedste skridt i retningen af en vellykket tur. I første omgang drejer det sig primært om at lade sig inspirere(..)”

Noget af det bedste ved bogen er efter min mening dens mange fantastiske billeder fra diverse friluftsture. Det er virkelig noget der giver en lyst til at pakke tasken og tage afsted med det samme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar