onsdag den 13. december 2017

Nordisk mytologi af Neil Gaiman

“Før begyndelsen var der ingenting - ingen jord, ingen himmel, ingen stjerner: 
kun den uformelige tågeverden og den altid brændende ildverden.”
4/6 Stjerner    Sideantal: 269     Forlag: Modtryk

Jeg vil starte denne anmeldelse med at gå til bekendelse og indrømme, at jeg ikke tidligere har læst noget af Neil Gaiman. Jeg kan derfor ikke sammenligne "Nordisk Mytologi" med hans øvrige forfatterskab, men jeg ved at han har hentet inspiration i den nordiske mytologi til flere af hans tidligere bøger. Da jeg selv er fascineret af emnet og kun har hørt positivt om Neil Gaimans forfatterskab, var jeg ikke i tvivl om at jeg måtte læse "Nordisk mytologi."

Bogen består af 15 små historier, hvor læseren primært møder Thor, Odin og Loke i hovedrollerne. Antologien starter med skabelsesberetningen og afslutter med Ragnarok. På den måde kommer det til at være en fin sløjfe om de øvrige fortællinger. Neil Gainam har i sit udvalg af historier taget udgangspunkt i Snorri Sturlasons Edda og forsøgt at holde sig så tæt op af originalerne som muligt. Som han selv skriver i indledningen.

"Jeg har forsøgt, så godt jeg kunne, at fortælle disse myter og historier så korrekte, som jeg kunne og så interessante, som jeg var i stand til."

Personligt havde jeg måske ventet en lidt mere litterær fortolkning, men Neil Gaiman levere i stedet en meget let forståelig og letfordøjelig udgave af den nordiske mytologi, hvor han gøre fortællingerne underholdende, flydende og til tider endda humoristiske. Jeg forestiller mig at bogen godt kunne blive et hit bland folkeskoleelever på de mellemste og øverste trin (hint, hint. En god julegaveide, hvis du mangler en). 

Har i nogensinde tænkt over, hvor digter kunsten kommer fra? Hvorfra kommer de sange, vi synger, og de historier, vi fortæller?

Det var underholdende at få lov at besøge de nordiske mytologis univers. At høre om de ni verdner, asketræet Yggdrasil, historien om hvordan Odin skaffede guderne Skjaldemjøden, hvordan Thor fik sin hammer og hvordan den blev stålet igen osv. De fleste af fortællingerne var glædelige gensyn. Gaiman har nemlig fortolket de kendte fortællinger og er derfor en rigtig god introduktionsbog.  Jeg kunne forestille mig at bogen havde en helt anden nyhedsværdi, for de amerikanske læsere, som ikke på samme måde er velbevandret i den nordiske mytologi. Personlig kunne jeg godt have tænkt mig, at høre om de lidt mere ukendte myter. 

"De nordiske myter er historier fra et koldt sted med lange, lange vinternætter og endeløse sommerdage, myter fra et folk, der ikke helt stolede på eller kunne lide deres guder, selv om de respekterede og frygtede dem."

En af de ting der særligt fængede mig var Gaimans evne til at vise de nordiske guders sammensatte karakterer. Hvordan de hverken kun er gode eller onde, men er spejle vi som mennesker kan spejle os i og lære af.

Så nu ved i hvordan guderne fik deres største skatte. Det var Lokes skyld. Selv Thors hammer var Lokes skyld. Sådan var det nemlig med Loke. Man kunne ikke holde ham ud, selv når man satte allermest pris på ham, og man satte pris på ham, selv når man hadede ham allermest.

Der udover har hans også vævet lidt vikinge visdom ind i fortællingerne. F.eks: "De, som er tavse, siger sjældent noget forkert.” eller Der er ingen hæder uden fare.”


Jeg fik tilsendt bogen i den fineste indpakning af forlaget. Er det ikke yndigt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar