lørdag den 3. februar 2018

Ekspeditionen af Scott Kelly

"At virkeliggøre sine drømme er en holdsport
3/6 stjerner     sideantal: 392    Forlag: Don Max(politikensforlag)
 Undertitel: et år i rummet. 


Den 27. marts 2015 er nok ikke en dato, der siger de fleste af os noget - men for Scott Kelly er dette en ganske særlig dato. Det var nemlig den dag hans 340 dage lange ekspedition i rummet startede.  Selvom ekspeditionen var en præstation i sig selv, så var det i lige så høj grad en præstation at kvalificere sig og blive udvalgt som astronaut. Hele denne rejse deler Scott Kelly med os i hans bestseller "Ekspeditionen". Vi hører både om hans barndom, med en alkoholiseret far som er politibetjent -  men ligeså godt kunne have været kriminel og en mor, som har videregivet hendes børn en viljestyrke til at opnå mål. Vi høre om hans forvandling fra at være en uengageret skoledreng, til en ung stålfasthed mand på vej til at blive pilot i militæret. Faktisk går der lidt for meget privatliv i bogen for mit vedkommende. Det var nemlig ikke for at høre om den berømte Scott Kelly jeg læste bogen, men for at høre om rummet. Men privatlivsvinklen giver nogle spændende indsigter i hvad det kræver at blive astronaut og måske kan nogle unge mænd endda spejle sig i Scott Kellys historier og opvækst.

"Det er svært at forklare folk der ikke har været her, hvor meget vi kommer til at savne naturen. Engang vil man have opfundet et ord for den særlige type nostalgi vi føler for alt levende, vi kan alle sammen godt lide at høre optagelser af naturen - regnskoven, fuglesang og vinden i træerne."


Heldigvis er der også plads til historier om livet i rummer og kulturen omkring rumrejser. Bogen giver adgang til en verden, jeg aldrig ellers ville have kendt og jeg kan blive helt rundtosset i hovedet over at tænke på alle de ting der er muligt og de underlige fænomener, der optræder i rummet. 

Under ekspeditionen blev der foretaget over fire hundrede forskellige eksperimenter. Eksperimenterne kan groft kategoriseres i to kategorier. Den første handler om forbedring af livet på jorden og den anden om forbedring af livet i rummet. Men udover at foretage eksperimenter, blev Scott Kelly også et eksperiment i sig selv. For hvad sker der med mennesket fysiologiske tilstand ved længere ophold i rummet og hvordan reagere kroppen når den kommer ned på jorden igen? Ikke bare nu, men også om 1 år, 10 år, 30år? osv?

"Var formålet med Cooks ekspedition opdagelse eller videnskab? Betyder det i sidste ende noget? Den vil blive husket for begge dele, og det samme håber jeg kommer til at gælde mit ophold i rummet. "


 Selvom en tur i rummet nok har været en barnedrøm for mange af os, så er det nok de færreste af os, der tør afsted hvis det kom til stykket. Og da slet ikke for at spendere næsten en helt år på en rumstation på størrelse med en fodboldbane(ISS) Det virker både klaustrofobisk, farligt og 
angst fremkaldende, men som Scott Kelly siger;  


"Livet var kun værd at leve hvis man forsøgte at gøre noget svært. At gøre noget sikkert, noget man på forhånd viste kunne lade sig gøre, var spild af tid."

Bogen var spændende, men efter min mening var den lidt for lang og der var flere passager der ikke interesserede mig, særligt dem om han privatliv. Men på trods af dette er der nogle virkelig interessante pointer og vinkler i bogen, jeg er glad for at have fået med bl.a. omkring videnskab, viljestyrke og savn. Særlig epilogen var spændende, som sidst nævnte citat stammer fra:

"Jeg er tit blevet hvad vi har lært af mit år i rummet. Indimellem tænker jeg at folk nok gerne vil høre om en enkel dybsindig videnskabelig opdagelse eller erkendelse, noget der ramte mig (eller forskerne på jorden) som en kosmisk stråle igennem bevidstheden og kom til at udgøre et højdepunkt under min mission. Den slag kan jeg ikke byde på"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar