søndag den 4. februar 2018

Jorden rundt i 44 dage af Palle Huld

“Da jeg vågnede i morges drømte jeg ikke om, at jeg skulle jorden rundt”
4/6 stjerner    Sideantal: 160     Forlag: People Press.
Bogen er en sponsoreret af Bog&Ide. Du kan læse mere om bogen og købe den her.

Det er nok de færreste i dag som har hørt om Palle Huld. Han var ellers både skuespiller, forfatter, lydbogsindspiller, manuskriptforfatter, medlem af Eventyrenes klub -  og så var han efter sigende drengen, der inspirerede Herge til at skrive Tintin. 

Hvordan sidstnævnte gik til inddrager en nok lidt mere velkendt mand, nemlig forfatteren bag klassikeren "Jorden rundt på 80 dage." Jules Verne. I anledningen af 100 året for hans fødsels, annoncerede avisen Politiken en konkurrence hvor vinderen skulle rejse jorden rundt, ligesom Jules Vernes karakter Phileas Fogg. Vinderen af denne konkurrence blev den 15-årige Palle Huld. Denne rejse blev senere til bogen "Jorden rundt på 44 dage."

Rejsen foregik i 1928. Et tidspunkt hvor det at rejse ikke til hørte til almindelighederne og lande som Canada, Japan Sibirien og Korea var ukendt for de fleste danskere. Det er derfor ikke svært at forestille sig at Pelle Hulds rejse blev en kæmpe sensation. Da han kom hjem blev han modtaget 20.000 mennesker foran Politikens hus.

Jeg stillede mig bag min stol og ventede på, at de andre skulle sætte sig, men der var ingen der satte sig. Så hviskede hr. Høgh-Guldberg: “Sæt dig ned, Palle.” Og straks satte hele forsamlingen sig ned. Ellers havde vi måske stået der endnu, for det er nemlig skik i Japan, at gæsten sætter sig først.

Selvom vi har et helt andet forhold til verden og det at rejse i dag, er hans fortælling stadig spændende. Den fortæller nemlig om en helt anden tid. En tid hvor indianerne godt nok ikke var, hvad de havde været før i tiden - som Pelle bemærker - men stadig en tid som ikke er ramt af teknologien og globaliseringen. Det er dog stadig en tid, hvor alt er i rivende udvikling. Da roman karakteren foretog sin rejse i 1873 kostede hans rundrejse 19.000 bund, mens Pelle Huld "blot" brugte 300 pund sterling(svarende til 5.500kr i datidens danske kroner)

Bogen er skrevet af den 15-årige Palle Huld selv. En vaskeægte romanfigur i kød og blod - som Jules Verne's barnebarn kaldte ham. Bogen er både let læst og underholdende. Den egner sig både til højtlæsning for børn og selvlæsning for unge drenge og piger. Den indeholder mange facetter, ligefra observationer omkring forskellige kulturer til om pinlige episoder med huller i strømperne. Og ja, så kan voksne, med hang til eventyr, helt sikkert også få glæde af bogen.

Bogen har både et forord af Troels Kløvedal og af Jules Verne's barnebarn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar