mandag den 4. juni 2018

Mormor af Christiane Hector

“Til mormor, hendes ramme og alt og alle, der var i den.”
5/6 stjerner       Sideantal:120       Forlag; Eksistensen

Mormor er en ganske særlig særlig billedbog, det er nemlig en billedbog for voksne. Inden jeg gik igang med den, må jeg indrømme at jeg havde en fordom om at genren var lidt overfladisk. Jeg tænkte at bogen var fin, sød og underholden, men at der så ikke var mere end det. Denne fordom blev ved sandhed gjort til skamme. Jeg blev overrasket over hvor dybt bogen ramte mig og jeg var faktisk helt målløs, efter at have læst den første gang.

“Det er mærkeligt, at det skulle være så svært, når vi vel alle ville det samme.”

Billedbogen tager fat i de klassiske tematikker omkring sorg og familie konflikter, men den formår at gør det på en ny og overraskende måde. Der er en vis umiddelbarhed i billedbogsmediet. Bogens få ord og visuelle udtryk gør at sætningerne står knivskarpe og går direkte ind.  For mit vedkommende fik det mig til at se det simple i det komplekse, og det komplekse i det simple. 

“Så slår det mig: Hvis det gør ondt, at noget mangler, havde det værdi mens det var der.”

Bogen fortælles af et voksent barnebarn, som netop har mistet sin mormor. Hun var familiens samlingspunkt og efter hendes død begynder den langsomt at smuldre. Christina Hectors ordvalg og fine papirklip giver associationer til barndommen, hvilket skaber et stærkt udtryk, da det netop er barndommens uskyld og oplevelser, der bliver udfordret og står til forandring.

“Det eneste sikre er, at vi efterlader huller i hinanden, hvor minderne sad.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar