mandag den 9. januar 2017

Det ukendte land af Jens Plesner

"Træer er de største og ældste levende organismer i naturen"
3,5/5 stjerner    Sideantal:209    Forlag: Mellemgård
Bogen kan købes her  -  Anmeldereksemplar fra forlaget

Jens Plesners bog bestræber sig på at præsentere sine læsere for mindre kendte naturområdet i Danmark. Kendte steder som f.eks. Dueodde og Hammerhus sniger sig dog også ind et par gange, hvilket på en måde er en smule ærgerligt, da det bryder med bogens koncept. Jeg blev dog alligevel præsenteret for en række områder jeg ikke kendte i forvejen og har lavet en lille liste med nye natur-ture jeg skal på i fremtiden.
Bogen ligger ud med et kapitel omkring historien bag fortiden og nutidens landskaber. Her er tanken at man bliver mere fascineret af landskaber, hvis man kender historien bag. Det kan jeg kun nikke anerkendende ja til, efter at have læst bogen. Det var mere spændende læsning, end jeg havde regnet med ved første øjekast.

Tidligere havde jeg den tanke at det danske naturlandskab er meget ensformig, men det har bogen været med til at udfordre. Danmarks har både klippeområder, heder og frodige skove, og giver man sig tid til at opdage dette, åbner ens øjne sig for en fantastisk variations rigdom. Bogen billedekapitel er også delt op efter fire forskellige landskabs typer: 1) Klippen 2) Skoven 3) Vandet 4) Heden, sandet og græslandet. Bogen indeholder også et kapitel med turforslag og et Danmarkskort hvor billedernes placering er angivet. Nummereringen af billederne virker dog en smule rodet, men det er stadig til at finde rundt i.

En ting jeg sætter særlig pris på ved bogen er at billederne er at de virker oprigtig. Det faktisk det som man ser på sin tur, der er taget billeder af og ikke en masse kamerateknikker og redigering der har taget overhånd, for at få det hele til at se ekstra spændende og eventyrs-agtig ud. Det oplever man ellers ofte når man støder på naturfotografier. Her kan man ofte slet ikke kende billederne, når man tager ud i virkeligheden. Sådan er det ikke i denne bog.

Bogen kommer også ind på de positive forskningbeviste effekter natur har på os. Der er altså ingen undskyldning for at blive hjemme. Det er bare med at pakke rygsækken og komme afsted!

"Nøgne om vinteren, med friske grønne skud om foråret, grønt og frodigt løv om sommeren og mangefarvet løv om efteråret. Både løvtræers og nåletræers utallige variationer af stammers, grenes, kroners, blades og nåles udformning og farve gør dem til naturskulpturer"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar