fredag den 7. juli 2017

Hvis du møder en ensomhed af Lone Munksgaard Nielsen

"Hvis du møder en ensomhed, så tal med den,
indtil den røber sit navn, så opløses den og kan ikke nærme sig en anden
Forlag: Artur (Turbine)    sideantal: 45    undertitel: et digt
5/6 stjerner

Lone Munksgaard Nielsens nye digtsamling opfordre dens læsere til at møde ensomheden og se den i øjnene. At række hånden ud og tør røre ved den, føle og reflektere over hvilken størrelse den er. Digtsamlingen forsøger med andre ord at tage fat i den fast tømrede forstillingen af ensomheden som noget ensidigt negativ og tabubelagt, vi ikke har lyst til at beskæftige som med. 

Mørket kan også danse

Denne forestillingen  udfordres i digtsamlingen gennem brug af besjæling af ensomheden og stærke kontraster mellem lys og mørke. Den viser det smukke og særlig ved ensomheden og ensomhedens natur som et eksistentielt vilkår, der ikke kan eller bør gemmes væk. Vi skal leve med den i stolthed og ikke være bange for den. Jeg blev personligt i den grad draget ind i digtsamlingens univers og præmis. Faktisk i sådan en grad at da den sidste side i digtsamlingen var vendt startede jeg straks forfra.  

Du må holde om døden. Den er bange og har ikke lyst til at tage imod dig

Bogbloggeren Book me up, Scotty! har lavet en helt fænomenal anmeldelse af "Hvis du møder ensomheden" som virkelig formår at kaste lys over hvad digtsamlingen kan. Anmeldelsen kan læses her.

"Hvis du møder en ensomhed" er anden digtsamling i Turbines nye Arthur-serie.  Den første digtsamling i serien var reaktionsmønster af Anette Kure Andersen. Du kan læse min anmeldelse af digtsamlingen her
1 kommentar:

  1. Fedt. Smukt citat: “Du må holde om døden. Den er bange og har ikke lyst til at tage imod dig”

    SvarSlet