tirsdag den 12. september 2017

Naturen på recept af Peter Qvortrup Geisling

Jeg troede, jeg kendte alle de danske sommerfugle. Heldigvis tog jeg fejl.”

4/6 stjerner Sideantal: 251   Forlag: Gyldendal 


Naturen er sund for alle, og den smager bedst, hvis du har smagt den som barn.
Sådan lyder det i første kapitel i Tv-lægen Peter Qvortrup Geisling nye bog Naturen på recept og barndommen er et af bogens helt store temaer, både i form af erindringsglimt fra Qvortrup egen barndom, hans oplevelser med og opdragelse af hans seksårige datter Merle, men også i form af et spørgsmålstegn til fremtiden, for hvad sker der når børn ikke længere udsættes for naturen.

Hvis vi skal redde miljøet, må vi begynde med at redde en truet art:Barnet i naturen” ( Richard Lowe, forfatter til “Det sidste barn i skoven”, citeret i bogen)

Bogen er ikke udsprunget af "en speltfikseret, økologisk og bæredygtig mission" og det sidste Qvortrup ønsker med den er at give folk dårlig samvittighed over endnu en ting de ikke når i hverdagen, tværtimod. I stedet ønsker han at forklare hvad det er ved naturen, som er så sund for os. Bogen beskriver bl.a. hvorfor de giver mening at tænke naturen ind i planlægningen af nye sygehuse, hvordan terapihaver virker mod stress, hvordan demens har nemmere ved at huske træer end fx den menneskeskabte hammer. Derudover bliver man som læser introduceret til Den biologiske-genetiske teori og den psykologiske-relationsmæssige teori om hvorfor naturen gavner mennesket.

Naturen er hverken god eller ond. Den er bare naturlig. Min påstand er, at man skuffes mindre, hvis man er flasket op med natur. Man får et mere realistisk billede af naturen,  hvad der driver mennesket.

Der bliver ikke gået meget i dybden med disse ting, men bogen giver derimod en et godt overblik over den forskning der findes inden for området. I stedet går bogen meget op i at introducere forskellige personers forhold til naturen, samt hvilken rolle den spiller i deres hverdag. Her møder vi bl.a. tidligere stress ramte Hanne, Naturfotografen Lars Gejl og TV-metrologen Jesper Theilgaard. De kommer bl.a. ind på hvordan naturen fungerer som et dagligt pusterum og giver en følelse af at være en del af noget større end en selv.

Man oplever, at de vanlige ting forsvinder, og stjernerne tændes. Man begynder at kunne se verdensrummet. Og det er jo det, det handler om. Man bliver ydmyg. Vi bor på denne lille besynderlige sten og opfatter os som verden navle. “ (TV-metrolog Jesper Theilgaard, citeret i bogen)

Bogen er også spækket med fantastiske naturbilleder, som man kan dvæle ved, for som bogen selv siger Naturen skal opleves, ses, lugtes og mærkes. Ordet er sjældent nok til, at beskrivelser af naturen kommer til sin ret.

Bogen allerbedste målgruppe er nok forældre til mindre bør, da refleksioner om børneopdragelse fylder en del. - Men andre får helt sikkert også meget godt ud af bogen. 


“Når man vandre i naturen, finder man altid langt mere, end man søger” (John Muir, citeret i bogen)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar