søndag den 22. oktober 2017

Down Under af Bill Bryson


6/6 stjerner    Sideantal 326  Forlag: C&K Forlag

Vidste du at Australien er verdens sjette største nation? Verdens største ø, der endda er et kontinent?  At 80% af at levende -både dyr og planter - i Australien ikke eksistere andre steder? At Simpsonørknen, et område på 160.000 kvadratkilometer, ikke havde et navn før 1932? At steder i Australien, som White Cliff, først fik elektricitet i 1998? At verdens længste lige jernbanestrækning befinder sig i Australien og er 480 km lang? Alt dette og meget mere kan du lære i Bill Brysons morsomme rejseberetning om landet.

Det er det besynderlige ved Australien. Landet vrimler med interessante ting og sager, men det er så stort og øde uvejsomt, at der i reglen skal et lykketræf til at finde dem

På rejsen i Australien læser Bryson bøger om landet og besøger diverse muser og seværdigheder. Han opbygger en enorm viden om landet, som han gavmildt deler ud til sine læsere. Han beretter både om de helt store begivenheder i Australien historie, heriblandt den europæiske opdagelse af landet, straffefange bosættelsen, den umenneskelige behandling af de indfødte aboriginer, Australiens rolle under 2 verdenskrig mm. Samtidig med at han har øje for de mindre betydelige, men i den grad bizarre og sjove historie, som fx historien nøgen arbejdende telegrafinist eller en tysker turist der levede af nedkørte dyr i the outback på et udløbet turist visum i flere år.

Australien er et land (...) som er så stort og øde, at en gruppe fanatikere har kunnet sprænge verdens første uofficielle atombombe på dets territorium, og der skulle gå næsten fire år, før nogen opdagede. Så afgjort et land der er værd at stifte bekendtskab med.

Man føler sig i den grad oplyst, men også underholdt, når man sidder med "Dovn under" i hånden. Jeg tog mig selv i at trække på smilebåndet flere gange, hvilket ellers sjældent sker med en bog i hånden. Jeg kunne næppe forestille mig en mere sympatisk rejseguide end Bryson. Der er noget utroligt sympatisk ved at han gang på gang udstiller sine egne bekymring, mangler og begrænsninger fx hans skræk for vand eller nærighed for dyre hoteller. Han præsenterer ikke kun et glansbillede, men den faktisk oplevelse, hvilket gør ham troværdig og enormt nem at relatere til. 

Men jeg spørger bare: Hvad ville du helst være - tredjerigeste og ellevild, fordi du har en elkedel og mindst en radio, eller enogtyvende rigeste og i stand til at få alt, hvad et menneske med rimlighed kan forlange?

 Jeg vil varm anbefale bogen til alle der drømmer om at besøge Australien engang, eller blot holder af et godt grin. Bogen passer godt ind i Bryson øvrige forfatterskab, men har måske en mere positiv tilgang end mange af hans øvrige bøger. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar