lørdag den 21. oktober 2017

Dyrenes hemmelige verden af Peter Wohlleben

“Hvor utroligt det end lyder, har vi allerede ryddet, bebygget eller gennemgravet 75% procent af den faste jordoverflade.”
5/6 stjerner    Sideantal: 230   Forlag: People's Press

I dyrenes hemmelige verden møder vi heste der skammer sig, svaler der lyver, hunde med retfærdighedssans, geder der føler moderkærlighed, mus der kan føle empati, ægte kærlighed blandt ravne, altruistiske flagermus...ja listen er næsten endeløs og lyder lidt som castes til den næste Disney film, men den er blot et lille udpluk af de mange aspekter af dyrenes følelsesregister som Peter Wohlleben behandler i hans nye bog. Bogen kan på mange måder ses som en opfølger på hans bestseller "Træernes hemmelige verden", som jeg varmt vil anbefale til alle naturelskere at læse (eller måske blot folk der ønsker at få vendt deres verdensopfattelse lidt på hovedet.)

Ligesom den foregående versions funktioner stadig virker i Windows 10, arbejder vores forfædres genetiske programmer også i os. Og i alle andre arter, hvis stamtræ har forgrenet sig i løbet af millioner af år. Derfor eksisterer der efter min mening ikke to slags sorg, smerte eller kærlighed."

I en blanding af videnskab, anekdoter og egen erfaringer, viser Peter Wohlleben os, at dyr og mennesker ikke er så forskellige endda. Bogen er nok ikke for de hardcore videnskabelige, da bogen også er præget af egne subjektive teorier og spekulationer.  Pointen i bogen læner sig lidt op ad den foregående bogs pointer. Nemlig at grænsedragningen mellem mennesker, dyr og planter måske i virkeligheden er lidt for kunstig og skarpt optrykkene og at vi bør respektere naturen omkring os mere. 


Vi ved jo, hvor svært det kan være bare at sætte sig ind i et andet menneske. Hvordan skulle det så kunne lade sig gøre, når det drejer sig om andre arter?

Bogen er dog spækket med nye eksempler og viden. Man bliver helt fascineret af dyrenes mange egenskaber og systemer. Faktisk kan vi selv lære en del om verden omkring os ved at aflæse dyrenes færden. Ser du fx Tranen komme om efteråret flyvende nord, kan vi vente en kold nordenvind, da den helst flyver med vinden i ryggen. Eller kan du høre fårekyllinger og græshopper, så kan du være sikker på at temperaturen er over 12 grader, da de først begynder deres koncert ved denne temperatur. Jeg er helt klart blevet meget klogere på dyrenes hemmelige verden af bogen og så giver den endda stof til eftertanke.

Hvorfor prøver man møjsommeligt igennem mange år at få forsøgsdyrene til at genkende og bruge tegn, når vores dages forskere almindeligvis anser disse dyr for at være mindre lærenemme end vi selv.? Ville det ikke være meget enklere, hvis det var os, der prøvede at lære dyrenes sprog? "


Ingen kommentarer:

Send en kommentar