tirsdag den 30. januar 2018

At leve smukt af Pema Chödrön

“Tro ikke på alt hvad du tænker”
3,5/6 Stjerner    Sideantal: 132   Forlag Klims Lotusbøger
Undertitel: Med uvished og forandring


Vi forsøger at holde fast i nydelse og afvise ubehag i en verden, der hele tiden forandre sig. Vores strategier er ikke pålidelige.”

Det var titlen der fangede mig ved denne bog. Hvem vil ikke gerne kunne leve smukt? Og særligt i en verden som vores, hvor stort set alt er uvist og under forandring? Men hvordan? Svaret på dette leveres i bogen af den tibetanske buddhistiske nonne Pema Chödrön. Bogen tager udgangspunkt i de tre buddhistiske løfter: 1) Pratimoksha- løftet: forpligtelse for at være gode ved andre og ikke gøre nogen fortræd, 2) bodhisattva-løftet: at have et åbent hjerte og sind, og 3) samaya-løftet: at omfavne livets grundvilkår, uden at ønske dem anderledes, end de er. Hvert løfte har sit eget kapitel. Derudover er der et indledende kapitel omkring det menneskelige tilværelses fundamentale tvetydighed og indre monologer.

Målet er at have det o.k. med alt, vi måtte føle, i det øjeblik vi føler det.

Bogen gav mig stof til eftertanke. Den gav mig en smagsprøve på den buddhistiske tænkemåde og udfordrede mig til at droppe den indre dialog omkring rigtig og forkert, godt og ondt. Men jeg kunne mærke at det var en ny verden, med en tilhørende ny begrebsverden. Derfor var det til tider svært at følge med. Jeg var vildt begejstret fra det første kapitel, men gik en smule død i det sidste. På trods af dette gav bogen mig redskaber jeg kan praktisere i min hverdag, når jeg kommer ud for vanskelige situationer. Både i forhold til tankemønstre, men også meditationsøvelser fx Tonglen. Jeg tror det er en bog, der skal have lidt tid til at manifestere sig, efterhånden som man forsøger at praktisere den. Hvis man vil have noget ud af den, er det ikke nok bare at læse den, man må også bruge den aktiv. 

Vores ubehag kommer af vores anstrengelse for at få fast grund under fødderne samt vores ønske om konstant tilfredsstillelse.

Bogen er en del af forlaget Klims bogserie; Lotusbøger, som består af udgivelser i den buddhistiske tradition. Bøgerne i serien er udvalgt på baggrund af deres anvendelighed i hverdagen. Du kan se de øvrige udgivelser i serien her

Vi tænker ofte på dem, vi ikke kan lide, som vores fjender. I virkeligheden er de ekstremt vigtige for os, og vi bør nok snare se dem som vores læremestre.Ingen kommentarer:

Send en kommentar